ارگونومی چیست؟

ارگونومی علمی است که با مطالعه الگوهای رفتاری و انسان‌سنجی سروکار دارد و به بررسی روابط انسانی با محیط اطرافش با هدف بهینه‌سازی شرایط زندگی و کاری او می‌پردازد. افزایش کارایی و بازده انجام کار و فعالیت‌های دیگر و تقویت بعضی از معیارها مانند افزایش ایمنی، کاهش خستگی و تنش، افزایش راحتی، افزایش میزان رضایت شغلی و بهبود کیفیت زندگی از اهداف این علم است. علم ارگونومی در تلاش است به جای متناسب‌سازی انسان با محیط، محیط را با انسان متناسب سازد.
علم ارگونومی توسط طراحان و دکوراتورهای داخلی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد تا میزان نامطلوب بودن شرایط فیزیکی محیط را برای انسان کاهش و بهره‌وری او را افزایش دهد. از طراحی ارگونومیک به طور گسترده در بسیاری از نقاط خانه به ویژه آشپزخانه، اتاق خواب، اتاق کار و سایر بخش‌های منزل استفاده می‌شود تا راحتی کار و فعالیت را در محیطی بدون تنش برای همه افراد فراهم کند.

طراحی به سبک ارگونومی

طراحی به سبک ارگونومی ، اهمیت زیادی به نحوه درک و فهم انسان‌ها از محیط پیرامونشان دارد. هدف از طراحی ارگونومی، برای عملکرد و اثربخشی بیشتر و بهبود سلامت روان افراد در محیط زندگی و کارشان است. با طراحی مناسب تجهیزات و دکوراسیون، ایجاد انگیزش و هم چینین خلاقیت در طراحی باعث رضایتمندی افراد و لذت بخش شدن محیط زندگی می‌شود. برای رسیدن به این اهداف مواردی چون انعطاف پذیری فضا، عملکرد و بهره‌وری بالا در طراحی و چیدمان دکوراسیون داخلی، ظرافت و زیبایی در طراحی و اجرا، احساس آرامش و راحتی، احساس امنیت و آسایش خاطر و پیشگیری از خطاهای انسانی در طراحی داخلی می‌توان نام برد.

هفت اصل مهم در طراحی داخلی به سبک ارگونومیک وجود دارد که عبارتند از:

🔹 نور ( عنصری که توان دیده شدن فضا را به افراد می‌دهد )
🔹 فرم ( حجمی از شکل اشیا که دارای وزن هستند که قابلت انعطاف پذیری و تغییر دارد )
🔹 فضا ( محدوده در دسترس و قابل ساکن شدن افراد در محیط است )
🔹 بافت ( ویژگی از شی یا جسم که با لمس کردن و دیدن آن احساس می‌شود )
🔹 شکل ( خطوط بیرونی اشیا که در طراحی و چیدمان فضا اثربخش است )
🔹 رنگ ( خواص بصری افراد را به صورت مکمل با نور تحت تاثیر می‌گذارد )
🔹 حجم ( از مهم‌ترین عناصر طراحی داخلی که به صورت اجسام توپر و توخالی نمایان می‌شود )